Ifjabb Szlávics László: Madarak

A nyolcvanas években ifjabb Szlávics László nagy feltűnést keltett a kézi véséssel készített verőtövekkel és kézi éremveréssel előállított alkotásaival. Később az érmek sokszorosítására egy speciális,általa tervezett verőgépet alkalmazott. A géppel veret érmek ugyanolyan szabálytalan, egyedi darabokká válnak, mint a kézi verés alkalmazása során, melyekből most a kiállításban is szereplő Madarak című sorozatát mutatom be.

Vert érméi gondolata, a negatívba vésett, öntött érmei kapcsán vetődött fel, amikor Édesapja javasolta neki, hogy acélba negatív véséssel készítsen verőtöveket. Ennek az eljárásnak a magyar éremművészetben van hagyománya, de tudni kell, hogy igen kevesen alkalmazták. Művészi szinten meg annál is kevesebben. Gondoljanak bele, hogy milyen biztos kezet és milyen magas szintű technikai tudást kívánó műfajról van szó. Vésővel, acélt megmunkálni.Ráadásul a forma negatívját kell belevésni. Ezek a 45mm-es érmék, nem csak a művész technikai tudásáról adnak képet, hanem arról is, hogy édesapjának, idősebb Szlávics Lászlónak milyen jó szeme, és milyen objektív értékítélete volt fia képességeivel kapcsolatban. Merthogy kell hozzá egy mester is, aki objektívan tud javasolni a művészettel ismerkedő, vagy éppen már régen az úton járónak. Képességei alapján, a kibontakozás reményében. Hiszen nem véletlen mondja az ősi keleti mondás, hogy aki saját mestere kíván lenni, annak bolond lesz a tanítója…és ez munkáján is látszani fog.

De térjünk vissza-e csodás érmekhez, melyek kivételes esztétikai tartalmat hordoznak, ahogy a formák felerősödnek a fény-árnyékhatásokra. Ahogy például a madarak tollai, térbe vannak emelve. Nem tévednek, ha e színezüst, gyönyörű érmék visszaidézik önöknek a japán fametszeteken, és festett ládikákon megjelenő madárábrázolásokat. A kiállításba látható paradicsommadarakat, darukat, kolibriket és pelikánt ábrázoló érmei a magyar éremművészet ritkaságai, nem csak technikai előállításuk miatt, hanem formai, rajzi világuk miatt is. A motívumok rajzi megformálásukban, még egy ilyen rideg anyagon is, szinte festőien, a pillanat életszerűségével és élményével ragadják meg e madarak életének pillanatait. Igen, sokszor ilyen hétköznapi téma is tud elképesztő hatást közvetíteni, csak kell hozzá egy kiváló, és felkészült művész. Egy művész, aki a lelkében lévő élményt, akár egy darab vasba is úgy tudja belevésni, hogy azt majd évszázadok múlva is áhítattal fogják nézni. Ugyan úgy, mint most mi a több száz éves japán fametszeteket és ládikákat. Ne felejtsék el megnézni.

Csiszár Róbert

Kézi munkával vésett verőtő, kézi éremveréshez és Madarak, ezüst, vert érmék, 1988. a szerző tulajdona

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s