Fisch Olga, az ecuadori művészet nagyasszonya

Hónapokat töltöttem az ecuadori őserdőben egy francia régész társaságában, aki az ősi, paleoindiánok telephelyeit tárta fel ott, az Upano folyó környékén. Stephen ecuadori feleségének az apja festőművész, az ő révén ismertem meg Fisch Olga történetét.

A harmincas évek Magyarországa, ezt ma is sokan vallják, az ő dolguk miért, maga volt a béke és biztonság országa. Az egyre inkább Hitler felé sodródás keveseket zavart. Fisch Olga azonban gyanakodni kezdett, hogy itt baj lesz. Zsidó is volt az istenadta, meg értelmes ember is, ha a jövőbe nem is láthatott. Nyakába vette a világot, s számos kacskaringó után Ecuadorba ért. Az talán elég messze van az európai őrülettől.

A művészetkedvelő asszony, látva az indián nők sanyarú sorsát, kézműiparra tanította őket, jelesül hímezni. Ez a technika addig hiányzott az egyébként igen színes indián népviselet palettájáról. S mit hímeztek? Mi sem természetesebb: magyar matyó motívumokat. Az elkészült darabokat az élelmes Olga asszony egyre előkelőbb boltokban árusította, azok egyre népszerűbbek lettek. Olyannyira, hogy a tájékozatlan helyiek és az egyre nagyobb számú turisták hada egy idő után eredeti indián motívumnak tartotta a matyó hímzést. Mikor én Ecuadorban jártam, Olga asszony már nem élt, de láttam egy, még ma is működő elegáns boltját Quito előkelő turistanegyedében. A név ugyanis márka lett. Mit mondjak? A történet igaz, és a gringók tényleg lelkesen vásárolják az „eredeti” indián népviseletet.

Fisch Olga híres lett a helyi művészvilágban is, és mint Európából érkezett szaktekintély, véleményével, útmutatásával komoly befolyást gyakorolt a modern ecuadori képzőművészetre. A történet hiteles, mert egy olyan festőművésztől hallottam, aki személyesen ismerte őt. Én meg nagyon büszke voltam ott, vagy 10 000 km-re a hazámra.

Olda Fisch: Szőnyeg

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s