Claude Lorrain: Berakodás a Szent Ursulákhoz tengeri kikötőben

“Bizonyára jól mondják, hogy minden tárgyban kimeríthetetlen jelentés van, minden szem annyit lát benne, amennyi látóképessége van.”
Carlyle

Claude Lorrain: Berakodás a Szent Ursulákhoz tengeri kikötőben (© wikipedia)

Évtizedek óta kísért ez a festmény. Az egész életem egy ilyen berakodás volt egy Élet nevű hajóra, ami távoli, ismeretlen és izgalmas világokba indult. Aztán mi történt? Vagy a hajó nem indult, vagy nem volt jegyem rá, s mindig maradtam a kikötőben, hosszan nézve a távolodó hajók után.
Persze maradni sem rossz, vigasztaltam magam. Claude Lorrain (1600–1682) is maradt szeretett Rómájában egy hosszú, eseménytelen és boldog életen keresztül. Egyre csak festette idillikus tájait, messzire induló hajóit, és ő csak maradt. Ki tudja, nem ez a maradás volt a legnagyobb kaland? Nem saját elménk, nem a művészet-e a legvakmerőbb utazás színhelye? Egy csak a biztos: mindenkinek vannak saját útjai, hajói, kalandjai, sorsa, élete. Indulhatunk hát a szó szoros vagy átvitt értelmében is. Oly mindegy, csak jó szelünk legyen. Jó utat nektek!
Noé múlt szerdán felszedte a horgonyt, elhajózott, ki tudja hová. Talán megérkezik oda, ahonnan most én, Robinson Crusoe küldöm e Palackpostát. Megérkezik a saját Boldogság szigetére, ahol most én is élek, magányban az egész világgal. Mert valójában nem hagytam el a szigetemet, ahogy az a bolond Defoe hazudta rólam, csak azért, hogy nektek, olvasóknak, benyaljon azzal, hogy azt állította rólam, hogy visszavágytam közétek. Egyáltalán nincs így! Az igazság az, hogy jó itt egyedül, s épp elég néha a hullámok kegyeire bízni egy-egy Palackpostát.

robinson crusoe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s