Aradi Nóra: A szocialista képzőművészet története

Hitler és Sztálin elmebeteg uralkodása után bajban volt Nyugat-Európa. Elvből üldöznie kellett minden diktatúrát, legyen az politikai vagy művészeti. Csodálatos, sokszínű művészeti élet lett ennek az eredménye, amit a keleti blokkból sóváran figyeltek, mint a szabadság megnyilvánulását.

Viktor Deni: Lenin elvtárs eltakarítja a világ mocskát (©Wikipedia)

A keleti blokk! Itt persze nem féltek a diktatúra szótól, hisz az eredeti értelmezés szerint ez a dolgozó tömegek harcának módszere volt, közös érdekeik védelmére. Ennek a harcnak volt művészeti része is, mely bemutatja a szocializmus érdemeit, a szocialista embert. Ennek ideológiája volt a szocialista realizmus. Nyíltan felvállalt tetszik, nem tetszik ideológia. Ez szabadon választott volt. De volt, s ezért nem szabad kidobnunk, mert történelmünk része volt, s általa láthatunk teljesebb képet egy letűnt korról.

Aradi Nóra, mint az elhárítás tisztje, érintettként és művészettörténészként írt a szocreál művészetről, még abban a korban, mikor az egyeduralkodó volt Magyarországon. Ezért érdekes olvasmány most ez a könyv. S hogy mennyire igaz? Ki tudja, az bizonyos, hogy befelé ezt érvényesítették, de nyugatra, így a Velencei Biennáléra is mindig moderneket vittek. Lássa az a döglődő kapitalizmus, hogy mi még a modern művészetet is jobban csináljuk, ha akarjuk.

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s