Henri Matisse: A tánc

Mai mottónk:

A fauvizmus egy rövid pillanat volt, amelyben úgy gondoltuk, hogy az összes színt egy szintre kell emelni anélkül, hogy egyet is feláldoznánk közülük…”

(Henri Matisse)

Mai képünk: Henri Matisse A tánc

Henri Matisse – Tánc 1 1909 (© wikipedia)

De micsoda pillanat! Ez volt az a pillanata a művészetnek, amelyben Matisse mindenkinél tovább jutott abban, hogy a színt és a vonalat felszabadítsa addigi leíró szolgálatából. Tudta, hogy a csatában, melyet az akadémizmus és a fényképezés ellen vívnak, a vonalnak és a színnek új, mindent eldöntő szerepe van. Így zsenijével egyesítette a Távol-Kelet vonalkultúrájának magas szintű kifejezőkészségét a primitív népek művészetének színvilágával, a színnek és vonalnak egy teljesen új funkciót adva a művészetben. Kivonva őket a kényszer alól, hogy csupán a jelenségek visszaadására szolgáljanak. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Matisse maga volt a fauvizmus. Most egy olyan képét szeretném bemutatni, amely összesen három színre épül. Mondhatják, na de hol itt a vadság? Holt itt a fauvizmus, melynek tombolni kellene a színekben?

Henri Matisse – Tánc 2 1910 (© wikipedia)

Mégis a festőnek ez a képe, A tánc, ami szintetizálása mindannak, amit a művészet értelméről és szerepéről vallott. Festett színesebbet, festett remekműveket, de kevesebb eszközzel kifejezőbbet nem. Talán hatalmas rajzai, melyeket egy hosszú bambusznád végére erősített szénnel rajzolt, tudnak ilyen kifejező erőt magukénak, mint ez a képe. Matisse ezt a képét, egy másik képének, a Zenének párjaként festette egy orosz műgyűjtő, Szergej Shchukin (az alábbi képen) megrendelésére, akivel hosszú ideig kapcsolatban állt. Shchukin a modern francia festészet egyik elkötelezett gyűjtője volt. Az ő villáját díszítette az 1917-es bolsevik forradalomig a két kép. A forradalom győzelmével a két kép államosításra került, ma az Ermitázsban látható Szentpéterváron. Nem egy kis képről beszélünk a maga 260 x 391 cm-es méretével. Párja szintén hasonló méretekkel rendelkezik: 260 x 389 cm. A két kép közül mégis a Zene csak háttérkép, amely a párjának jobb megértését, átérzését szolgálja. Mert bizony, ez itt az élet tánca, ahol vörös alakok járják egymás kezét fogva átszellemült táncukat. Van a képnek egy első változata is, melyen látható, hogy teljesen más színeket használt a festő. Ha megnézzük a két változatot, akkor azt kell mondanunk, hogy a második kifejezőbb. Nem véletlen, hogy nem az első mellé festette meg a Zenét. Ebben a táncban ugyanis minden benne van. Az élet múlandósága és gyötrelme, fenségessége, melynek része a termékenység és a vadság, az ösztönök és a művészet is, mely itt a táncban nyer kifejezést. Amit hajdanán az emberek – a természeti népek még mind a mai napig – táncukban fejeztek ki. Olyan tánc ez, amiből nincs kiszállás. Lehet kínnal, szenvedve, vagy szépen, érzékien eljárni, de nincs kiszállás. A kép előterében lévő két figura elengedte egymás kezét, de már kapnak a másik keze után, mert nem szakadhat meg a kör, nem szakadhat meg a folytonosság. Meztelenek, természetesek, nincs társadalmi máz, szerep, csak a belső, a lélek tánca van, melyet vörösen izzó testükkel járnak. A bal szélső figurának a második változaton nem festett melleket, akár férfi is lehet. Mint ahogy a zenészeknek igazából nincs nemük.

Henri Matisse Zene 1910 (© hermitagemuseum.org)

A kép első változatán még csak nők táncolnak, tehát a termékenység tánca ez. Azé a termékenységé, amiből minden születik, amelyből ez a zseniális alkotás is megfogant a művész lelkében, hogy megkerülhetetlen műként hirdesse a művészetnek az emberi létezésben betöltött szépségét és értelmét.

Csiszár Róbert

Dmitry Melnikov
Shchukin, 1915 (© https://artinvestment.ru/)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s