Aba-Novák Vilmos: Prófétafej

Mai mottónk:
Egyöntetű tapasztalataim meggyőztek arról, hogy nem létezik más Isten, csak az Igazság.
Mahatma Gandhi

Voltatok már Jászszentandráson? Sejtettem. Ne is menjetek! Le kell térni a főútról, ha Szolnok felől Egerbe mentek, tényleg kerülő. Meg nincs is ott semmi. Nincs? Dehogy nincs! Egy szép kis falu távol a világtól, rendes emberekkel, egy remek kis fürdővel, falumúzeummal. Meg egy templommal, amit Chiovini Ferenc és Aba-Novák Vilmos a harmincas években pingált ki. Ha beléptek, térdre estek a látványtól, akár Giotto assisi San Francescójában, ami az 1300-as évek titokzatos misztikáját őrzi nekünk falai között.
Valami ilyen Jászszentandrás is. A hangulat és a stílus is. Pedig Olaszországig sem kell utazni érte. Ne aggódjatok, nem csak nektek nem kell ez az élmény, a harmincas évek embereinek sem kellet. Aba-Novák a kor emberét festette képeire. Gondolhatjátok, hogy megsértődött az, aki a pokolba került. A felháborodott embereket a kor legkiválóbb szaktekintélyei győzködték, Aba-Novák nagydíjat kapott az olasz egyház művészeti seregszemlén, mígnem lassan csitulni kezdtek az indulatok, amik mára már felejtéssé szelídültek. A jászszentandrásiak ma már büszkék freskóikra, tehetik, egyedül ők tudják, hogy léteznek ezek a remekművek. Őrzők ők is, reménykednek egy jobb korban.
Ez a prófétafej itt az irodai szobám falán egy vázlat, egy másik templom freskójához. A rajz hatalmas, ahogy egy freskóvázlathoz illik. Már méretével is lenyűgöző, nemhogy a briliáns technikájával. Fontos mű, hamarosan megválok tőle ezért, mert ki kell tenni az állandó kiállításunkba, hogy mindannyiunké lehessen. Szeretném, ha ti is látnátok! Megüzenem majd a pontos időpontot hamarosan.
Üdv: Robinson Crusoe

P.S:
Vége a nagy melegnek, hamarosan jön az esős időszak. Készülnünk kell a télre itt a szigeten is. De én szeretem ezt, mert a tél a csendes visszahúzódás ideje. Lelassul a hótakaró alá bújt élet. Mármint itt nálunk. Ti meg rohanjatok tovább nyugodtan, fontos emberek!

Fotó: Aba-Novák Vilmos – Prófétafej (DJM tulajdona)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s