Ámos Imre: Szolnoki vázlatfüzet

Mai mottónk:
Bolond, ki földre rogyván
s vándorló fájdalomként
de mégis útnak indul…
Radnóti Miklós

Mai képünk:
Ámos Imre: Szolnoki vázlatfüzet

Nem egy nagy látvány mi? Valóban nem! Nade, ami benne van! Ami benne van, az egyenértékű Radnóti Miklós Bori noteszával. Persze azt sem tudom, hogy a Bori notesz a mai világban jelent-e még valamit. Négy évtizede még tananyag volt, most meg nem vettem a fáradtságot, hogy megnézzem. Na persze mérgelődni sem akartam a világ változásán.
Egyszóval, annak, akinek ismerős még a Bori notesz, annak elmondom, hogy létezik egy Szolnoki vázlatfüzet is, amely Ámos Imre festőművészé volt, aki Radnótihoz hasonlóan, zsebében hordta azt 1944-ben, mint zsidó munkaszolgálatos. A füzetet a szolnoki vasútállomáson vette, és telerajzolta a borzalom látomásaival. Megrendítő.
Ezt a füzetet ismerik New Yorktól Tel-Avivig a hozzáértők, talán csak itt Szolnokon ismeretlen, s ezért én is felelős vagyok. Ez a felelősség munkált bennem, amikor Bihari, Pettenkofen kapcsán elkezdtem az Őrzőkről írni. Mert bizony ez a füzet is megvan. Ennek a füzetnek is volt és van őrzője, s terveink szerint hamarosan látható lesz. Látható további műtárgyakkal együtt, amik eddig raktáraink rejtett kincsei voltak. Még visszatérünk a témára itt is szerdánként, és hamarosan múzeumunk állandó kiállításában is, ahol láthatóak lesznek.
Tartogatunk számotokra néhány komoly meglepetést.

Na, üdv: Robinson Crusoe

P.S.:
Kezemben tartottam egy füzetet, ami az emberi gonoszság egyik legmegrendítőbb dokumentuma. Soha nem hagyom el a szigetemet.

Fotók: Ámos Imre Szolnoki vázlatkönyv rajzai

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s