Diktatúra

Nehéz szó és manapság kerülendő. Nem illik kiejteni, bár a színfalak mögött ott munkál, s gyanítom, ott is marad mindörökre, míg a világon hatalmi játszmák folynak. A hatalom megszerzésekor nyíltan kerülnünk kell e szó kiejtését önmagunkkal kapcsolatban, viszont minden elődünket, vetélytársunkat meg kell gyanúsítanunk vele.

Alexandru Ciucurencu: N.C. elnök (©stedelijkstudies)

A hatalom megszerzése után fontos eszköz: szükséges a megőrzéséhez, de úgy, hogy miközben műveljük, minden nap letagadjuk. E bonyolult, megtévesztő folyamat segítésére, megalapozására kellenek a kegyencek, akik a hatalmat alátámasztják és nyilvánosan dicsőítik úgy, hogy ezt meggyőződésből teszik, mint kívülállók, mert az adott kor minden világok legjobbika. Erre legalkamasabbak a sportolók, médiaszereplők, újságírók és sajnos a művészek is. Miért? Mert népszerűek, példaképek, s bizonyára nem érdekből teszik. Megint a régi korokról beszélek persze, mikor emlékeztetek arra, hogy egy művész saját művészetéből nehezen él meg, de az állami megrendelések: az maga a Kánaán. Egy szerencsésebb művész, ha hosszú kort ér meg, megfestheti, leírhatja, megszoborhatja ugyanazon rendszernek dicsőítését és gyalázatát is. Aki meg kiszorul az egészből, keserű daccal mondhatja, hogy ő avantgárd, őt nem értette meg a kora. Ki tudja, egy jó kis rendszerváltással, még előnye is lehet belőle.

Erről jut eszembe, a római késő császárkorban, mikor a katonacsászárok oly sűrűn váltották egymást, a dicsőítő szobrok faragói nem bírván a sok munkát, cserélhető fejű szobrokat faragtak. Ajánlom figyelmébe minden művésznek ezt a racionalizmust: készítsenek olyan műveket, ahol csak a jelmondatokat kell lecserélni, s ezzel megteremtik a rendszerfüggetlen művészetet.

Most tudom, hogy kicsit túllőttem a célon. Három évtizedes pályám alatt valóban számos talpig becsületes életművel volt szerencsém megismerkedni. Köszönet érte!

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s