Invenció

Művészi szándék, ami meghatározza egy műalkotás formáját, stílusát, színvilágát, egyáltalán mindent, aminek alá kéne rendelve lennie a teremtő akaratnak. Ez többnyire tudatos, persze ezt csak én jegyzem meg, függ a művész tehetségétől is. Jelesül attól, hogy mire képes a két kis keze. Dilettánsoknál komoly ideológia kell a kettő összefésülésére. Sőt a művészi szándékot hozzák fel a kivitelezés gyengeségének indoklására.

Mint példáinkból láttuk, az invenció lehet tudattalan is. Ilyen a szürrealisták által oly kedvelt álommotívum és az automatikus írás. Bár egyes műítészek szerint ez álca. A tudattalan mögé rejtettet a művész sokkal jobban átgondolja, manipulálja. Ők tudják!

Ha valamely műalkotás zavarba ejt bennünket, vajon kötelességünk vizsgálat tárgyává tenni a művészt és magunkat is? Nem árt. A művészt könnyű lehülyézni, de mit tegyünk, ha magunkat is bevonjuk a körbe? Ez már fárasztó? Inkább szokatlan, hogy aktivitást kíván tőlünk befogadóktól is. Egy biztos, a könnyebb út, az alkotás egyszerű elfogadása vagy visszautasítása kevés a teljességhez.

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s