Rubens: Vulcanus Jupiter villámait kovácsolja

Mai mottónk:
“Hová sietsz?”
Baráth Fábián

Mai képünk:
Rubens: Vulcanus Jupiter villámait kovácsolja

Egy ideig nehezteltem Rejtő Jenőre, mert egyik könyvében Fülig Jimmy azt mondja rólam: Könnyű volt Robinson Crusoe-nak, aki teljesen egyedül élt egy lakatlan szigeten és nem volt mása, csak teljes felszerelése és egy Szombaton nevű szolgája.
Aztán rájöttem, hogy ezért is az a tökkelütött Defoe a felelős, aki mindezt elhíresztelte rólam. Nem volt teljes felszerelésem, magam gyártottam szerszámaimat, s nem volt Szombaton nevű szolgám sem, csak egy macskám és egy néma papagájom. Igaz, egyszer megkeresett egy Étlap nevű kedves kannibál, hogy nyissunk vendéglőt gyönyörű szigetemen idióta fehér turisták számára, de rövid úton az Étlap végére jártam, és tovább éltem boldog magányos életemet a szigetemen.
A lényeg a lényeg! Azért írom mindezt, mert az egyre jobban háttérbe szoruló mesterembereket kívánom dicsőíteni, akiknek a sorsa, mint látni fogjuk, igen nehéz volt minden korban. Prométheusz máját, aki teremtéssel és tűzzel manipulált, keselyűk tépték, Káin, a mesteremberek és a művészetek ősatyja testvérgyilkosként és homlokán bélyeggel végezte. És ez a szegény Héphaisztosz (a latin neve a Vulcanus) is egy házasságtörés terméke. Igen randa volt, és ledobták az Olümposzról: először Héra, aztán Zeusz. A sánta, száműzött gyermek a földön tanult meg kovácsolni, bronzot önteni, a tűzzel, mint teremtő erővel bánni. Miért szükségszerű, hogy aki többet akar és többet is tud, mint a körülötte legelésző nyáj, ilyen kitaszítottan végzi? Örömmel olvastam Kosztolányi novelláját Káinról, aki nem bánt meg semmit, és boldogan élte új életét. Nem kérem, hogy olvassátok el, mert úgysem teszitek.
S mindezt miért írom? Mert abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy korunk tűzmágusai, bronzöntő szobrászok újra Szolnokon tartják szimpóziumokat, és megengedték, hogy néhány órát közöttük lehessek. Tiszta arcú, tiszta gondolatú teremtő férfiak, akik maguk szítják a tüzet, olvasztják, öntik a bronzot, hogy megvalósíthassák a modern világból száműzött teremtő álmokat.

Robinson Crusoe

Fotó: Paul Rubens Vulcanus Jupiter villámait kovácsolja (© wikipedia)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s