August von Pettenkofen: Kislány széken

Mai képünk:
August von Pettenkofen: Kislány széken

Hiába is keresnétek Szabó Tibor nevét a lexikonokban. Mai mottónk szerzője egy jelentéktelen kisember volt. Mármint a ti szemetekben. Mi, akik ismertük, nagyon szerettük a senkit nem zavaró, az életben tétován közlekedő, sohasem tolakodó, és valljuk meg, nem e világra való embert. Még nem volt ötven éves, amikor meghalt jó néhány éve. Néhány diákja igazi könnyeket sírt a temetésén. Ők ismerték igazán.
Övé az a halhatatlan mondás is, hogy: Könnyű annak, akinek nem nehéz.
Tudott ilyen gyöngyszemeket szórni elénk. Utólag lett mindez számomra fontos, mikor rájöttem, hogy semmi sem fontos abból, amit az emberek annak tartanak.
S hogy jön mindez Pettenkofenhez? Nagyon is jól. Ő volt az, akihez a szolnoki művészet kezdetét kötik a 19. század második felében. Lehet, hogy ez a nézet finomításra szorul, de erről majd egy másik alkalommal! Most az a lényeg, hogy Szolnokra jön egy osztrák festő és kuriózumokat keres, isten bocsássa meg, de egzotikumot a magyar elmaradottságban, amivel aztán Európa jobbik felében híreskedhet. Nem tudom, milyen viszonyban volt modelljeivel, de gyanítom, hogy az itt ábrázolt kislánynak is lökött néhány garast, oszt kész. Jöhet az újabb motívum! Jelentéktelen emberke ez a kislány, mint ahogy Szabó Tibor is az volt a tolongó, céltudatos, hasznos emberek számára. És ma valahogy én is olyan idegenül érzem magam köztetek.
De hogy valami jót is mondjak: ez a kép kitűnő, és nekünk itt Szolnokon nagyon fontos. Emlékeztek, két hete egy Bihari-képről írtam. Nos, ezt a képet is ugyanaz az Őrző mentette meg számunkra, s teszi lehetővé névtelen nagyszerűsége azt, hogy hamarosan ezt is bemutassa a szolnoki múzeum számotokra.

Robinson Crusoe

P.S.:A papagáj és a macskák jól vannak, s a hangulat is kitűnő egy egyszemélyes szigeten.

Fotó: August von Pettenkofen: Kislány széken (magántulajdon)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s