Sárkány Sándor kiállítása elé

#Nem tudom mi lesz, nem tudom, mit csinál mostanában, de az a két óra, amit vele tölthetünk a Szolnoki Galériában, április 18-án 17 órától, érdekes lesz. Vagy két évtizede, sőt kicsit több is, amikor Sutyi, még fiatalemberként viselte ezt a becenevet, két akciót is rendezett a Galériában. Nem tudom másként hívni, mint akciónak, mert minden volt ott, a szintén néhány órára korlátozott eseményeken: Kakaóosztás, festmények Kafka-művekre, körbe-körbe rohanó kisvasút, lógó leplek, csöpögő víz a karzatról, értetlen, érteni vélő és értő emberek.

Mondom, nem tudom mi lesz most, mint ahogy azt sem tudom, hogy Sutyi-e még Sutyi, vagy Sanyi vagy Sándor? Egyszer csak feltűnt sok év távolából egy telefonnal és felajánlotta, hogy újra jön. Így volt ez vagy huszonöt éve is. Ki tudja, hogy megjelent a Szolnoki Művésztelep egyik műtermében, és felforgatta az addig ott megszokott, csendes visszavonult életet. Volt, aki ledilettánsozta, volt, aki azt mondta: Szolnokon szokatlanul modern. Ne felejtsük, ez még 2002 előtt volt, mielőtt Verebes Gyuriék megnyitották a művésztelep kapuit.

Egy biztos, Sutyi volt az első Pólya Tiborék óta, aki várta, sőt elvárta a közönséget a művésztelepre. Oly annyira, hogy kialakította a Paál István Stúdió Színházat, ahol Törőcsik Mari, Cseh Tamás, Bereményi Géza és Hobó voltak, többek között, a vendégei. Ezek az alkalmak kiválóak voltak a művészetről szóló eszmecserék lefolytatására. Amik hol így, hol úgy dőltek el, mindenki épülésére. Olykor egész indulatosan érveltek akkoriban, amire példa az a néhány pofon is, ami Riki és Sutyi eszmecseréjének záró akkordja volt.

Aztán felújításba kezdtek a művésztelepen, s vele egy korszak és Sárkány Sanyi is eltűnt. Hallottam valamit róla a beregszászi színház kapcsán, meg az olaszországi világkiállítás ürügyén, de tényleg ennyi. Hát ezért várom kíváncsian 18-át. Vajon mi maradt az ifjúságunkból?

zsolnay

Egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s