Csiszár Róbert: Pólya Tibor

Több mint három évtizede, hogy a szolnoki múzeumban dolgozom, s napi feladataim közé tartozik a Szolnoki Művésztelep múltja, jelene, jövője. A kezdeti ijedt bizonytalanság után összenőttünk, mint idős házaspár, s azt is tudjuk egymásról, hogy ki hol tartja meleg papucsát, s ki kit szeret, vagy éppen nem szeret vendégül látni egy álmos vasárnap délután.

Az elődök nyomán haladtam, s rajongtam Fényes Adolf és Aba-Novák művészetéért. Örömmel vegyes meghatódottsággal vettem kézbe műveiket, érezve kiváltságos voltomat. Születtek egymás után a kiállítások, s néhány cikk is elhagyta tollamat a művésztelepről. Ismereteim elsősorban a gyűjteményben meglévő műveken alapultak. Szolnok kis város volt a két világháború között, s így természetes, hogy az emberek ismerték, szerették művészeiket. Számos anekdota, jóízű történet kerengett a városban, amit néhány évtizede még meséltek az idős szolnokiak. S valahogy #Pólya Tibor egyikből sem hiányozhatott. Színes egyénisége kiviláglott ezekből a történetekből s természetesen a múzeum gyűjteményében lévő festményekből, karikatúrákból, plakátokból is. Egyszóval Pólya megkerülhetetlen lett azok számára, akik a régi Szolnoki Művészteleppel így vagy úgy foglalkoztak. Meghatározó élményem volt, mikor Gogóval, Pólya Tibor Franciaországból hazalátogató lányával álltunk a képtárban a Hármas önarckép előtt, ahol Gogó kislányként ül a szülei előtt.

S valahogy Pólya mégis kimaradt a művészettörténet-írásból, nincs monográfiája, s a műkereskedelem hétköznapi emberek számára titokzatos világa is csak néha kapta fel, akkor is rövid időre téli képeivel. Kellet már ez a könyv, Csiszár Róbert monográfiája, amely végigvezet minket Pólya változatos életútján, s megismertet bennünket azzal a csintalan, vidám varázslóval, aki önfeledten repked művészettörténeti korszakok és stílusok között anélkül, hogy valahol is utánzóvá válna. Eredetit, jóízűt, nagyon szerethetőt alkotott, érdemes felfedeznünk. A kötet külön érdeme a rendkívül igényes illusztráció-válogatás, ami még az önmagukat Pólya-szakértőnek tartókat is meg fogja lepni.

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s