Aquinói Szent Tamás

Az erős hithez elengedhetetlenek a csodák. Különösen fontosak ezek egy alakulóban lévő világnézetnél, vallásnál. Ismeretesek Jézus csodái, amik bizonyítékai az általa képviselt új hitnek.

Követőinek is szükségük volt erre az eszközre. Szent Péter Simon mágussal vívott a lelkekért elkeseredett csatát. Mikor a mágus varázslat segítségével a levegőbe emelkedett, Péter csodáért imádkozott: essen le a levegőből Simon, s törje ki a lábát. S lőn csoda! A mágus lábát törve megszégyenült, s Szent Péter hite diadalmaskodott.

Később már a szentek csontjai is csodatévő ereklyékké váltak. Nagy üzlet volt az ereklyék kereskedelme. Egy középkori francia falunak annyira nem volt pénze egy valamirevaló csontocskára, hogy elhatározták, agyonütik a közeli erdőben élő remetét és kizsigerelik. Ha beválik, az jó a falunak, sőt még el is adhatnak a csontokból. Karhatalommal kellett megvédeni a szegény erdei öreget.

Kevésbé ismert történet, de igaz. Aquinói Szent Tamásról már életében tudott volt, hogy halála után szentté avatják. Mikor átköltözött a mennyországba, szerzetestársai levágták a fejét és eldugták, hogy egészen biztosan övék legyen a szentté avatás után, az ereklyék nambervanja, a koponya. Hiába, csoda is csak azzal történik, aki tesz is érte valamit.

Aquinói Szent Tamás (© franciscanmedia)

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s