Willendorfi vénusz

Kb. 22000 éves ez a hölgy, 11 cm magas és mészkőből van. Talán ezért tartja magát ilyen jól. Úgy mondják, a termékenységet szimbolizálja, s ezáltal következtethetünk belőle a paleolit hitvilágára. De valaha kortárs volt, sőt lehet, hogy modern is! Ki tudja ennyi év távlatából?

Ha nem lenne mögötte a tudományos háttér, sokféleképpen értelmezhetnénk, s véleményem szerint ennek dacára is szabad az út a gondolatok számára, mert minden magyarázat róla csak a kései utódok teóriája. Nem tudjuk, ki készítette, milyen célból és hogy hogyan fogadták azok, akik látták születését. Talán amellett, hogy használták termékenységi varázslásoknál, elhangzott egy-két tréfás megjegyzés is a bennfenteseknél: Olyan dagi ez, mint Uhu, a te asszonyod. És talán nevettek. És talán így született a humor és a groteszk is. Ki tudja? Nem voltunk ott!

S mindezt miért írom? Mert egy olyan kortárs művészt szeretnék ajánlani Önöknek, aki nagy mestere a groteszknek, és mivel, mint jeleztem, kortárs, megérthetjük őt, mert itt van most velünk. Bővebben Csiszár Róbert kollégám ír róla a blogunkon.

Willendorfi vénusz © Wikipedia

Eszik Alajos grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense. Kiállítását Verebes György Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg a Szolnoki Galériában április 26-án 16 órakor.

A megnyitó előtt, április 24-én, 15 órakor lehetőség van megismerkedni a művésszel, a Damjanich Múzeum által szervezett, Kortárs – Kor Társítás című program keretében, szintén a Szolnoki Galériában. Mindenkit szeretettel várunk.

zsolnay

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s