A szomszéd műhelye

Mai mottónk:
Talán azért vagy egy szívveréssel különb egyik-másik embertársadnál, mert kalapot emelsz a legyőzöttek előtt. Nem élsz az erősebb jogával. Az áldozat látványa nem arra ihlet, hogy végezz vele.
Déry Tibor

Mármint az én fotóm. S valóban ezt látom, ha átkukkantok a kerítésen a szomszéd kertjébe. Engedjék meg, hogy megmagyarázzam. A szomszédot nem nagyon ismerem. Kicsit habókos, magának való embernek tartom, olyannak, aki a légynek sem árt. Látom fúrni-faragni a műhelyében, de nagyjából ennyi, amit tudok róla. Egy ideje azt vettem észre, hogy szerdánként egy üveget hajít át a kerítésen. Eleinte nem tudtam mire vélni, de aztán észrevettem, hogy az üvegekben papiros van. Nem tagadom, kíváncsian piszkáltam ki a palackokból az üzeneteket, s ezekből bogarásztam ki Robinson történetét. Sokáig gondolkodtam, mi tévő legyek, de aztán mókából eljuttattam őket a címzetthez, és izgatottan vártam, történik-e valami.
Legnagyobb meglepetésemre a szerdai üzenetek rendre megjelentek a múzeum facebook oldalán. Lehet, hogy ez a Robinson mégse egy egyszerű elmebeteg? Azt mindenesetre éreztem, hogy történni fog valami, hogy ez a szeptember valamiért fontos, hogy ez az 59. születésnap, már mintha jól okoskodok, Robinson 59. szülinapja, valamiért fontos. De nem értem! Mi lehet fontos egy 59. születésnapban? Mindenesetre tényleg történt valami. Illetve nem történt. Most szerdán elmaradt a palackposta. Valaminek vége? Vagy valami kezdődik? Nem tudom.
Hát ezért döntöttem úgy, hogy ezt a szerdai írást pótló írást eljuttatom önökhöz. Ki tudja, talán van némi értelme annak ellenére, hogy én nem értem. Jövő kedden (október 8-án 16 órára) mindenesetre elmegyek a Damjanich Múzeumba, megnézem azt a kiállításmegnyitót amire Robinson üzeneteiben oly régen készült. Ott talán okosabb leszek.
Tisztelettel: Péntek Lajos
Robinson szomszédja

P.S.
Robinson mindig írt egy ilyen utószót, hát most én is megteszem. Szóval tudom, hogyha elmegyek a felújított Szolnoki Képtár megnyitójára, attól nem leszek okosabb. De ki tudja? Talán szép dolgokat látok, és a magamfajtának már az is elég.

Fotó: A szomszéd műhelye (Péntek Lajos fotográfiája)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s