Mit ad a 3 éves terv?

Hogy eloszlassak egy tévedést: nemcsak a keresztény művészetnek volt ikonográfiája, hanem a többinek is. Még azok a gyalázatos komcsik is használták. Lásd: hogyan szimbolizálta a sarló és a kalapács a munkás-paraszt szövetséget. Hát csak úgy bemelegítésül, lássunk egy nem szakrális képet!

A címből rögtön kiderül, hogy a következőket csak az idősebb generáció fogja megérteni. A stílus expresszív, mint egy plakáthoz illik, a szöveg pedig eligazít, jelzi a kifejezni kívánt propaganda irányát. Kiktől kihez kíván eljutni a többnyire hazug ideológia. Gyorsan leszögezem, hogy EZ a plakát a múltból való. Tehát! Három éves terv. Ki tapasztalatból, ki történelemből tudja, hogy ez az intézmény a kezdeti kommunista időkből való. Az ötvenes, hatvanas évek vezéreinek üzenete, hogy az ország épül, szépül, jó úton vagyunk. Ehhez tartsuk magunkat! Ezzel le is zárhatnánk a kérdést, de gyanakvásunk további nyomozásra sarkal. A plakát kézzel festett, tehát nem ipari termék. És kissé elnagyolt is. Lehet, hogy egy értékes terv vagy vázlat? Lehetne, de akkor értelmezzük a látványt! A kérdő mondat: Mit ad nekünk a 3 éves terv? – választ is igényel. Itt egy nyíl mutat a válaszra, egyértelművé téve az üzenetet: egy nagy vörös fallikus – talán ló? – jelképet. A plakát tehát a nép egyszerű gyermekének a véleménye saját koráról. Merthogy saját korról szól, az tuti, ugyanis ki az a hülye, aki ma az ötvenes éveken élcelődne ilyen, ma már érthetetlen formában? Tehát akkori kortárs mű, s ha így vesszük, bátor is. Abban az időben nemigen ismerték a tréfát.

Eddig juthatunk egy mű elemzésében anélkül, hogy születésének konkrét körülményeit kinyomoznánk. De a teljes sikerhez ez kevés. A neheze most jön. Jelen kép esetében csak úgy teljes a kép, ha megtudjuk még róla, hogy Dr. Szabó László néprajzkutató festette 1965 körül a szolnoki múzeumban, mikor még az épület helyt adott egy főiskolai kollégiumnak is, ahol esténként a rajz szakosokkal iszogatott, eszmét cserélt, s csak úgy a móka kedvéért, engedve a hely szellemének, maga is ecsetet ragadott, s véleményt mondott koráról. Így teljes a kép története. Vicc? Korántse gondolják, elég lett volna csak egy „jószándékú” barát ahhoz, hogy Szabó Lászlóból ne legyen a tudományok doktora, egyetemi tanár stb.

Mi minden van egy kép mögött, ha nem vagyunk lusták?

zsolnay

P. S.

Nem bírom ki, hogy ne idézzek ide egy régi történetet. Értsék, ahogy akarják!

A nagy Ramszesz fáraó Egyiptom minden pénzét egy háborúba fektette. Az emberek nélkülöztek, de a magasztos cél tűrésre intette őket. A távoli Megiddóban aztán megvívták a csak a fáraónak fontos csatát. A végeredmény nem volt valami fényes. Mi lesz az elherdált hittel, pénzzel? A válasz egyszerű: plakátoljuk ki, hogy győztünk, oszt kész. Ramszesz is ezt tette. Néhány kősztélére vésette önmagát és fényes győzelmét, hogy ne csak a jelen, hanem az utókor is tudja ünnepelni. Lám, így lett a művészet is hatalom (része). Erre még visszatérünk.

Szabó László – Mit ad a 3 éves terv (Damjanich János Múzeum gyűjteménye)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s